Få dina kunder att lämna en recension och öka din försäljning

När en person recenserar ditt företag skapas ett så kallat social proof. Social proof kan kort sammanfattas som ett psykologiskt fenomen som uppstår i sociala situationer när personer inte kan bestämma sig för vad som anses vara ett lämpligt beteende. Personen tenderar då att förlita sig och ta efter andra människor. Genom att observera andras handlingar får personen en mental genväg för att fatta ett omedelbart beslut. 

88 procent menar på att de har blivit påverkade av en recension som de har läst på internet.  När företaget Express Watches  börja visa recensioner, som kändes trovärdiga,  från deras kunder ökade deras försäljning med cirka 58 procent.

Om du har återkommande kunder så borde kunderna i teorin vara nöjda med dina produkter eller tjänster. Jag antar att du, precis som jag, inte hade handlat av ett företag igen om det var så att du var missnöjd. Genom att be dina återkommande kunder att skriva recension kan du:

  • Få en annan konsument att handla av dig, precis som den nuvarande kunden.
  • Ge personer som är intresserade av dina produkter eller tjänster tillförlitlig fakta.
  • Öka trafiken till din egna hemsida.

För att hjälpa dig komma igång med att skapa social proof  får du nedan tips på hur du kan få dina kunder att lämna recensioner, vad du ska tänka på och göra när en person har lämnat en recension.

Så kan du få dina kunder att lämna en recension
Gör det enkelt för kunden att lämna en recension.

Fråga kunden om den vill lämna en recension, oavsett om det är i ett nyhetsbrev, på fakturan, hemsidan eller i butiken. Betona att det personen behöver göra är att skriva en recension. Recensionen i sig behöver inte vara positiv eller negativ (mer om det under rubriken Om du mot förmodan får en negativ recension).

Du kan till exempel skicka ut ett mail som frågar vad personen tycker om produkten eller tjänsten som kunden har köpt. Du kan också nämna att den gärna får lämna en recension på valfri sida. Kunden kommer då känna att du är omtänksam och bryr dig om vad personen tycker om tjänsten eller produkten. På så sätt kan du få en recension samt stärka relationen till kunden. 

När företaget Etsy frågade i ett mail om deras kunder kunde lämna en recension på deras köp ökade företagets recensioner med 25 %.

Ha flera alternativ där personer skriva en recension. 

Om du ber personer att recensera på en specifik sida minskar chansen att personen skriver en recension. Personen kanske inte har ett konto på den specifika sidan som du ber den att recensera på. Steget för att recensera blir då längre och kan göra så att personen inte tar sig tid att recensera.

Därför är det bra att erbjuda personen att recensera på en valfri sida, eller i alla fall på de vanligaste sidorna som kunder kan lämna en recension på (till exempel Facebook, Trip Advisor). Se även till att företaget går att recensera på dessa sidor. 

Skicka ut en undersökning till dina kunder .

Ett enkelt sätt för att samla in information kring vad dina kunder tycker företaget gör bra är genom att skicka ut en undersökning där kunden får besvara några frågor. Med personens tillåtelse kan du sedan använda vad personen har svarat på din hemsida eller i sociala medier.

För att stärka recensionens autenticitet är det bra om det finns en bild på personen som har skrivit recensionen. Tänk på att bilden behöver vara representativ för att recensionen ska kännas trovärdig.

För att skapa själva undersökningen kan du bland annat använda Google Docs. Där kan du skapa en gratis undersökning som du sedan kan dela till dina kunder, till exempel via ett nyhetsbrev. 

Glöm inte att tacka personen som tog sig tid att skriva en recension.

När en person har skrivit en recension är det viktigt att du inte glömmer att tacka personen. Då kommer personen känna sig hörd och uppskattad.

Att svara ger dig också en bra möjlighet att få med dina sökord du har för företaget. Om du till exempel vill att ditt företag ska synas när en person skriver “bästa fiket i malung” är det bra att få med den meningen när du tackar för recensionen. På så sätt ökar chansen att andra personer ser recensionen när de söker på “bästa fiket i malung”.

Om du vill ha exempel på hur du kan besvara en recension kan du klicka här.

Om du mot förmodan får en negativ recension.

Ta inte bort recensionen utan försök på ett neutralt sätt bemöta kritiken och hitta en lösning på kundens problem. 30 procent av de kunder som läser recensioner  tror att recensionerna är påhittade om det inte finns några negativa recensioner. Därför är det bättre att låta recensionen vara och bemöta kundens feedback.

95 procent av de kunder som är missnöjda med ett företag handlar av företaget igen. Om företaget bemöter och löser kundens negativa recension/problem snabbt och effektiv. 

Fråga experter eller en person som är känd inom din branch om en recension.

Ett annat sätt du kan få social proof är genom att be experter eller ett känt namn att skriva en recension. Tänk på att personen du frågar behöver vara känd för dina kunder och har trovärdighet i det personen säger/skriver.

Läs gärna också:

Så kan du se vilken dag och tid som är bäst för att skicka ut nyhetsbrev
Så kan du få fler prenumeranter till ditt nyhetsbrev

Emma

Lämna en kommentar