Låt dina kunder recensera dig – öka din försäljning med Social Proof

När en person recenserar ditt företag skapas ett så kallat social proof.
Social proof, även kallat socialt inflytande, kan enklast förklaras som ett psykologiskt fenomen som kan uppstå i sociala situationer när du tar efter dina medmänniskors beteende i ett försök att göra det rätta, eller nå ett beslut. Du tenderar då att förlita dig helt på andra människor, genom att observera deras handlingar, vilket i slutändan påverkar din egen beslutsprocess.

En effekt som inte helt oväntat visat sig gynnsam inom försäljning. När företaget Express Watches började publicera kundrecensioner, som kändes trovärdiga, ökade de sin försäljning med närmare 58 procent.

Om du har trogna och återkommande kunder vågar vi anta att de är nöjda med dina produkter och tjänster. Genom att be dina återkommande kunder att recensera ditt företag kan du:

  • Inspirera andra konsumenter till att handla av dig.
  • Delge de som är intresserade av dina produkter eller tjänster tillförlitlig fakta.
  • Öka trafiken till din egna hemsida.

För att hjälpa dig komma igång har vi samlat några användbara tips på hur du kan arbeta med kundrecensioner tillsammans med saker som kan vara bra att veta.

Så kan du få dina kunder att lämna en recension
Gör det enkelt för din kund

Som ett första steg behöver du fråga dina kunder om de kan tänka sig att lämna en recension, oavsett om det gäller ditt nyhetsbrev, din hemsida eller butik. Det kan till exempel handla om ett mejl där du frågar vad din kunder tycker om produkten de precis köpt. Förslagsvis genom att nämna att de gärna får lämna en recension på valfri sida. Dina kunder kommer då med största sannolikhet känna att du är uppmärksam och seriös som följer upp deras köp. På så sätt kan du enkelt samla kundrecensioner och stärka dina kundrelationer samtidigt. Recensionen i sig kan vara såväl positiv som negativ. (Läs gärna mer om det under rubriken Om du mot förmodan får en negativ recension).

När företaget Etsy i ett mail frågade sina kunder om de kunde lämna en recension på sina köp ökade företagets recensioner med hela 25 %.

Erbjud flera alternativ 

För att säkerställa att dina kundrecensioner verkligen blir av, är det en god idé att erbjuda dina kunder flera olika alternativ. Genom att ge dem en möjlighet att recensera på valfri sida, eller någon av de vanligaste ( Till exempel Facebook eller Trip Advisor) ökar chanserna för att de faktiskt genomför recensionen. Självklart har du då också testat att allt fungerar först.

Skicka ut en enkät

Kundundersökningar är ytterligare ett verktyg som effektivt samlar värdefull information från dina kunder. Genom att skicka ut en enkät med några enkla frågor kan du snabbt ta reda på vad de tycker om ditt företag och med deras tillåtelse använda svaren på din hemsida eller i sociala medier.

För att stärka recensionens autenticitet och trovärdighet är det även bra om det finns en bild på de kunder som skrivit en recension. Tänk bara på att bilden behöver vara representativ för både dina kunder och ditt företag.

För att skapa en enkät kan du bland annat använda Google Docs. Där utformar du enkelt en gratis undersökning som du sedan kan dela till dina kunder, förslagsvis via ett nyhetsbrev.

Glöm inte att tacka

När dina kunder recenserar ditt företag är det förstås viktigt att du visar din uppskattning genom att tacka för hjälpen.

Det ger dig också möjlighet att sprida recensionerna på nätet med hjälp av sökord. Om du till exempel vill att ditt företag ska dyka upp i sökningar som rör  “det bästa fiket i Malung” kan du med fördel inkludera den meningen när du tackar dina kunder. Då kommer alla som söker på “det bästa fiket i Malung” också se recensionerna om ditt företag.

Om du vill ha exempel på hur du besvarar en recension klicka här.

Om du får en negativ recension

Visst kan det hända att du får en negativ recension. Det bästa du kan göra i det läget är att bemöta kritiken och hitta en lösning på kundens problem. Undersökningar som gjorts visar att omkring 30 procent av de kunder som läser recensioner misstänker att de är påhittade om det saknas negativ respons. Av den anledningen är det alltså bättre att låta en negativ recension vara och bemöta kundens eventuella kritik.

Faktum är att 95 procent av de kunder som känner sig missnöjda med ett företag, faktiskt handlar av företaget igen – om företaget löser kundens problem snabbt och effektivt.

Konsultera en expert

Ett annat sätt att skapa social proof på, är att be en expert eller branschkunnig inom ditt affärsområde att skriva en recension. Tänk då på att recensenten i fråga behöver vara ett etablerat namn i branschen och känd för dina kunder,  för att inge trovärdighet.

Det här inlägget uppdaterades senast 2019-01-21

Läs gärna också:

Så kan du se vilken dag och tid som är bäst för att skicka ut nyhetsbrev
Så kan du få fler prenumeranter till ditt nyhetsbrev

Emma

Lämna en kommentar