Såhär mycket får du ut av ny teknik i vårt kommande verktyg

För ett tag sedan avslöjade vi i ett blogginlägg att vi har ett nytt verktyg på agendan. Idag vågar vi påstå att vi inte är långt ifrån ett nytt påtagligt gränssnitt. Vi kommer att presentera samt förklara olika områden i det nya verktyget som förbättrats. Först ut är en artikel som lyfter fram de nya tekniska förändringarna som vi hittills gjort i gränssnittet.

När arbetet kring det nya verktyget påbörjades bestämde vi oss för att vi ville göra det så enkelt som möjligt för dig som använder verktyget. Det delades upp och förbättrades ut tre olika perspektiv; Core, API och Frontend.

Core

Core är en del i Get a Newsletters system; en samling kod som utgör basen för hela vårt system. Core kan allt om Get a Newsletter, bland annat hur man lägger till prenumerationer, skickar nyhetsbrev och hämtar rapport-data samt kontakter. Kort sagt så kan man kalla Core spindeln i nätet hos oss, det sköter all vår interna data-kommunikation som gör det möjligt för oss att vidareutveckla verktyget på ett enklare sätt.

API

API:et är vår kanal för all data kommunikation till och ifrån våra servrar. Du själv eller vem som helst kan koppla ihop sitt system med vårt API. Det enda som krävs är att du eller eventuellt din kund har ett konto hos oss på Get a Newsletter. API:ets primära uppgift är att “ta emot kommandon och svara på kommandon” samt översätta dem till kod (generera en kod).

APIet tar också hand om authentisering av användare, vilket innebär att API:et säkerställer din identitet med hjälp av sessionsnycklar eller tokens- dessa hittar du i vårt nya verktyg. Den tar även hand om validering av all inkommande data och ser till så att ingen obehörig har tillträde till ditt konto. Detta innebär att vi har en samlad plats där vi tar hand om all din säkerhet. Det minimerar risken för säkerhetsproblem vilket är en av huvudpunkterna i vårt säkerhetstänk samt förbättringsarbete. För att ytterligare stärka säkerheten så ligger API:et bakom HTTPS vilket innebär att all ingående och utgående trafik i vårt system är krypterat hela vägen. Det gör att du kan känna dig helt trygg när du använder Get a Newsletter.

Information för den vetgirige:

Programmeringsspråket som vårt API är skriver i är Python. Vi använder även REST tillsammans med Json/xml/JsonP för att kommunicera.

Frontend

Frontend, även känt som gränssnittet/verktyget som du använder, kommunicerar med vårt API vilket medför att alla förbättringar som görs i Core eller i API:et kommer att ha en direkt påverkan på Frontend. Det är här vi gjort våra stora förändringar.

Tack vare att vi laddar vi hem all CSS, Javascript och HTML på en gång så behöver dessa inte laddas ner på nytt medan du är inne i vårt verktyg och skapar nyhetsbrev. När du sedan navigerar runt i vårt verktyg så laddar vi in den HTML som behövs för att visa just den sidan som du befinner dig på, ingenting annat. Därtill så laddar vi endast hem data från vårt API. Detta gör det nya verktyget blixtsnabbt och du kommer märka stor skillnad gällande laddningstid. Kort sagt så innebär det att du slipper vänta på att all grafik ska laddas om varje gång du navigerar i verktyget.

Information för den vetgirige:

Då gränssnittet ligger i varje webbläsare så medför det också utmaningar. Det är mycket som ska laddas hem när användaren först laddar sidan. En webbläsare kan max ladda hem mellan 4 till 8 filer samtidigt. Vår lösning är att slå samman alla javascript filer till en enda stor fil som vi sedan minifierar, vilket sparar ca 70% i filstorlek. Slutligen kör vår webbserver “Nginx” gzip på filen när den frågas efter ifrån din webbläsare. Detta sparar yttliggare ca 70% i filstorlek.

Har du frågor, tips eller idéer på hur man kan använda Core, API och Frontend så kommentera gärna.

samira

Lämna en kommentar