Att skriva nyhetsbrev, del 1: Förberedelser

Mål

Det första du måste fundera på är – vad vill jag få ut av nyhetsbrevet? Vill du sälja dina varor eller tjänster till intressenter, vårda dina stamkunder eller hålla prenumeranterna uppdaterade på nyheter inom branschen?

Oftast handlar det om att sälja, antingen till nuvarande kunder eller nya intressenter. Kommer du att skicka ut ett allmänt nyhetsbrev rekommenderar jag att du tar det lite lugnt på säljfronten. Har någon skrivit upp sig på ditt nyhetsbrev vill de ha trevlig läsning, inte en mängd säljargument. De kommer att handla av dig ändå, det tar kanske lite längre tid men volymen blir desto större.

Relationer

Allt handlar om relationer. Du ska bygga upp en relation med dina läsare. Att ha en trogen läsarkrets som längtar tills nästa nyhetsbrev kommer är det bästa du kan ha. Tror du att du får en sådan om du försöker sälja så mycket som möjligt gång på gång?

Efter ett tag, om du skriver ett bra nyhetsbrev, kommer läsarna att få större och större förtroende för dig och ditt företag. När sedan de ska inhandla något, vart går de? De går så klart till den de har störst förtroende för – Dig.

Men bara för att jag säger att du inte ska fylla nyhetsbrevet med säljargument ska du inte lägga säljet helt på hyllan. Givetvis ska du erbjuda läsaren att köpa dina varor och tjänster, ge dem riktade kanonerbjudanden, men låt det inte genomsyra hela nyhetsbrevet. Detta gäller självklart inte om det är ett nyhetsbrev med erbjudanden där prenumeranten vill ha en mängd erbjudanden.

Planering

Nog om att sälja eller inte sälja. Innan du överhuvudtaget börjar skriva nyhetsbrevet bör du sätta upp en planering. Hur ofta ska du skicka ut nyhetsbrevet? Tänk på att det är bäst att börja mer sällan och ha ett bra innehåll än att skicka ofta med lägre kvalité. Sen bör du även ha jämna mellanrum mellan utskicken – en gång i veckan, varannan vecka, en gång i månaden eller liknande.

Skriv ner de datum du planerar att skicka ut nyhetsbrevet. Du bör i alla fall ta med nästkommande 6 månader eller minst fem nyhetsbrev om du planerar att skicka ut det oftare än en gång i månaden. Vill du ha något speciellt tema för de olika utskicken? Skriv ner dem också. Har du speciella händelser som ska komma med, t.ex. produktrelease eller företagets julfest för alla kunder? Skriv ner det på rätt datum också. Har du satt upp mål som går att stämma av? Lägg till dem också så att du har dem i fokus.

christian

Lämna en kommentar