Därför borde du inte köpa mailadresser

Går du i tankarna att köpa e-postadresser?  Då borde du läsa detta inlägg innan.

Att köpa en lista med adresser kan kännas som ett enkelt och effektivt sätt att få nya kunder. I verkligheten är det en onödig kostnad som kan få stora konsekvenser – oavsett om du riktar dig mot företag eller privatpersoner. 

I detta inlägg får du en större förståelse varför det är en onödig kostnad och vilka konsekvenser som finns. 

Du får även ta del av en lista med tips på hur du kan få din e-postlista att växa, kostnadsfritt och med kvalitet.

bild på en kundvagn med mailadresser

Därför borde du inte köpa e-postadresser 

3. Du köper grisen i säcken

Sanningen är att det inte finns en köpt lista som kommer ge dig guld och gröna skogar. Företag som säljer e-postadresser uppdaterar sällan sina listor. Därför är sannolikheten väldigt stor att adresserna inte längre används. Du köper alltså adresser som du inte har någon nytta av. 

Google och Hotmail har också avsiktligt lagt ut “dåliga adresser”, så att de kan upptäcka vilka som köper listor och svartlista den domänen.

2. Det bryter mot en eller flera lagar.

De allra flesta företag som tillhandahåller verktyg för nyhetsbrev, Get A Newsletter inkluderat, motsätter sig att deras kunder använder sig av köpta mejladresser.

Det strider också mot lagen, som flera länder har lagstiftat mot skräppost. Vilket innebär att du inte får skicka e-post i marknadsföringssyfte, utan att först ha bett om tillåtelse. För att inte nämna GDPR och marknadsföringslagen.

1. Din domän kan bli svartlistad

Brukar du själv uppskatta mejl från företag, som du aldrig har hört talas om, i din inkorg?  Gissningsvis raderar du mejlet, utan att först läsa det. Ju fler mejl du får, desto mer ökar irritationen. När du sedan får nog markerar du utskicket som spam. 

Om flertalet mottagare väljer att markera utskicket kan det resultera i att din domän blir svartlistad. Det  innebär att alla mejl som du skickar, hamnar i skräpposten eller inte kommer fram alls.

bild på en frö som växer

Så får du e-postlistan att växa, kostnadsfritt. 

När du bygger din lista från grunden, med mottagare som vill ha information från dig, följer du inte bara lagar och regler – du köper inte grisen i en säcken. 

Du får också större engagemang, högre öppningsfrekvens och leveransbarhet. Du stärker även relationen de personer som vill köpa av dig, vilket i sin tur leder till högre konvertering. 

I ett tidigare inlägg finns det fler exempel på hur du kan få fler prenumeranter, nedan hittar du tre exempel som du kan börja med, redan idag. 

3.  Gör det enkelt att prenumerera.

Berätta för hela världen att du har ett nyhetsbrev. Använd prenumerationsformulär på din hemsida, ha en länk i din e-postsignatur och dela med dig av dina nyhetsbrev på sociala medier. 

Fråga de kontakterna i ditt nätverk om de vill prenumerera – det kostar dig inget, det “värsta” som kan hända är att de säger nej. Men det vet du inte förrän du frågar.  

Om du har en butik kan du ha ett anteckningsblock vid kassan, där kunder kan anmäla sig.

2. Gör det enkelt att dela.

Ett bra sätt att få din lista växa är genom att få dina prenumeranter att tipsa sina vänner om nyhetsbrevet. Om du använder vår tjänst kan du enkelt lägga till länk för att dela. 

För att lägga till länken, markera texten du vill länka, klicka på symbolen som ser ut som en kedja. Välj sedan ”Länk för att tipsa en vän” i länklistan. 

1. Locka med ett erbjudande.

Enligt professor Dan Ariely och hans studie, så reagerar människor inte endast på att gratis minskar kostnaden. Det ses även som en fördel.

Erbjud därför en kurs, en broschyr eller handbok, om de signar upp sig på ditt nyhetsbrev. På så sätt blir det lockande för en person anmäla sig till ditt nyhetsbrev. Du kan till exempel hos Canva enkelt skapa snygga handböcker, broschyrer eller liknande. Kostnadsfritt. 

Om du har ett konto hos oss kan du skapa ett automatiskt utskick, som går ut direkt när kunden har bekräftat sin prenumeration. Vill du lära dig mer om automatiska utskick? Klicka här. 

Kommentera och dela gärna med dig  hur du får fler prenumeranter till ditt nyhetsbrev. 

Över till dig

Även om x antal e-postadresser bara är en betalning bort, så kan du aldrig vara säker på att alla används eller fungerar. Du spenderar pengar på personer som inte vet vem du är, inte har en tanke att köpa från dig. 

Det är lite som den där personen som inte förstår att den andra inte är intresserad, men den fortsätter att interagera – det kan kännas hårt skrivet, men det är sanningen.  

Var inte personen som inte förstår hintar, fokusera på de personer som genuint har visat intresse. Fråga varje person som du är i kontakt med om de vill ta del av ditt nyhetsbrev, använd ett formulär på din hemsida, länka till formuläret i din e-postsignatur. 

Med tiden kommer du se att din lista växer, med mottagare som är intresserade av vad du har att säga. Och inte bara alla drinkar, som du har bjudit på under kvällen. 

Att bygga en egen e-postlista kan kännas tidskrävande – men Facebook hette i början FaceMash,1997 skickade Netflix dvd:er via post. Poängen är att allt inte är linjärt och enkelt, ge inte upp på grund av att din lista inte växer på en natt. 

Vill du veta mer om hur du kan använda Get a Newsletter för att bygga din e-postlista? Skicka ett mejl till support@getanewsletter.com – du får ofta svar inom en timme, vardagar mellan 8-17.

Vi ser fram emot ditt mejl. 

Artikeln publicerades: 2017-02-17,  uppdaterades: 2019-09-04

Sara

 1. Andreas says:

  Tack för bra tips och info 🙂

  • gan says:

   Hej Anderas 🙂

   Vad roligt att du tyckte om artikeln.

   // Emma

 2. Intressant och bra tips!

  Johan
  http://www.testandtreat.se

  • Emma says:

   Vad roligt att du uppskattade våra tips Johan 🙂

   Tveka inte på att kontakta oss om du har några funderingar.

   // Emma

Lämna en kommentar