Köpa en adresslista med mailadresser – hiss eller diss?

Vi får ofta frågan om man kan köpa mailadresser i marknadsföringssyfte. Vi listar nackdelar och fördelar och hjälper dig reda ut frågan.

Svaret till om du kan köpa mailadresser och skicka nyhetsbrev till dem är både ja och nej. Ja, du kan köpa en lista med e-postadresser om du vill det. Nej, för att det inte är någon bra idé och du riskerar dessutom att bryta mot marknadsföringslagen.

Om du vill få kunskap om hur du kan samla mailadresser på ett lagligt sätt kan vi rekommendera att du laddar ner vår handbok om företagande och nyhetsbrev. Där ger vi många tips på hur du kan bygga en e-postlista med lojala prenumeranter. Klicka här för att ladda ner handboken ”Hemligheten till ett lyckat företag” kostnadsfritt. 

Fördelar med att köpa mailadresser

fördelar med att köpa mailadresser

  • Du får en adresslista med mailadresser snabbt.

Nackdelar med att köpa mailadresser

nackdelar med köpa mailadresser

  • Det bryter mot lagen då många länder har lagstiftat mot skräppost, vilket innebär att du inte får skicka e-post i marknadsföringssyfte utan att ha bett om tillstånd först.
  • Om mottagare upplever att dina mail är skräppost så kan de spamanmäla dem. Detta kan resultera i att mail från ditt företag kategoriseras som skräppost hos en eller flera e-postleverantörer (t ex Hotmail, Gmail, Yahoo), och inte kommer fram alls.
  • Du riskerar att fläcka ner ditt varumärke, oönskad e-post är inte populärt hos mottagare.
  • De allra flesta seriösa verktyg för nyhetsbrev (inklusive Get a Newsletter) tillåter inte att användare och kunder skickar mail till köpta mailadresser.
  • Svars- och öppningsfrekvensen på oönskade mail är mycket låg.
  • De företag som säljer mailadresser uppdaterar sällan sina adresslistor, vilket gör att kvalitén ofta är dålig. Många e-postadresser är gamla och har sålts till många företag tidigare. Sådana e-postadresser brukar studsa, vilket får spamfilter att reagera och inte släppa fram mailen.

Hiss eller diss att köpa mailadresser?

Get a Newsletter tillåter inte att du skickar nyhetsbrev till köpta e-postadresser. Vi rekommenderar därför starkt att du samlar in dem på ett traditionellt tillvägagångssätt. Du får däremot skicka nyhetsbrev till mottagare som har en relation till dig eller ditt företag, under förutsättningarna att de inte aktivt tackat nej till reklam och att reklamen gäller produkter eller tjänster som är snarlika dem mottagaren tidigare köpt. Kika gärna på länkarna nedanför för att få mer tips, kunskap och inspiration!

Har du några minuter över? Läs gärna också: 


Detta säger lagen om att skicka nyhetsbrev och reklam
Så skaffar du fler prenumeranter till ditt nyhetsbrev
7 tips – skriv nyhetsbrev som blir lästa
Sara

Lämna en kommentar