Icke responsiva sidor rankar sämre på Google

Igår uppdaterade Google sin sökmotor för att förbättra kvaliteten på sökträffar i mobil och surfplattor. Detta innebär att icke responsiva webbsidor kommer att ranka sämre på Google.

Alltfler har tillgång till mail i mobilen och responsiv design blir allt viktigare både för e-post och webbsidor. I Sverige har användandet av mobiltelfoner ökat från 9% under år 2009 till 42% under föregående år, enligt PTS. Googles senaste uppdatering känns därför inte som en helt oväntad utveckling.

Uppdateringen kommer att gynna både den som använder sökmotorn och de som har en mobilanpassad/responsiv webbplats då man förväntas ranka högre i sökresultaten än de som använder en icke-responsiv design.Vill du se om din webbplats är mobilanpassad? Testa då Googles ”Mobilvänlighetstest”. Hur stor förändringen kommer att bli återstår att se, men det verkar som att mobilanpassade webbplatser (glöm inte e-post och nyhetsbrev) tar ytterligare ett kliv fram och icke responsiva minst två steg tillbaka. Ett tips är att se till så att dina prenumerationsformulär och prenumerationslänkar framhävs och att de är tydliga för potentiella kunder som besöker din webbplats.

Som vanligt så rekommenderar vi att man använder responsiv design även för nyhetsbrev. Att inte använda en mobilanpassad design minskar dina chanser att nå ut till kunden och det ligger även en viss trovärdighet i att använda sig av en layout som är responsiv. I verktyget har du en flera olika responsiva layouter att välja bland.

 

– EXEMPEL PÅ RESPONSIV WEBBPLATS –

GAN-responsiv

 

Vill du veta hur du kan använda responsiv design och nyhetsbrev? Kontakta oss så berättar vi mer.

samira

 1. Hej! Det hade varit på sin plats att här förklara begreppet responsiv design! Vi är inte experter inom just detta område, vi som använder det här verktyget som väl utvecklats just för oss amatörer. (Vi är säkert experter på något annat 😉 )

  • admin says:

   Hej Ingrid,

   Mad responsiv design så menar vi mobilanpassade nyhetsbrev som anpassas och skalas ner så att man kan läsa och ta del av dom på mobiltelefonen eller surfplattan.

   Hoppas vi lyckades besvara din fråga 🙂

   Bästa hälsningar,
   Samira Youkhanna

 2. Stefan says:

  Hej, för ett par veckor sedan började Google maila ut till sajtägare som kör Google analytics och inte har mobilanpassat sin sida. Budskapet var att om inte sajten mobilanpassas så kommer platser i rankningen gå förlorade bland de som använder surfplattor eller mobiler och söker på Google.

  Det är akut och ett måste att ha sin hemsida mobilanpassad idag.

  http://itbyggare.se finns en simulator för att kontrollera hur hemsidor ser ut i en iphone.

  • admin says:

   Tack för tipset!

Lämna en kommentar