Vad anses vara en bra öppningsfrekvens och hur du uppnår den

Vi får ibland frågor av våra användare som rör öppningsfrekvens. Vad räknas som bra och hur skall man uppnå det? För att besvara den frågan, vill vi dela med oss av en studie gjord av IBM Marketing Cloud.

Studien baseras på omfattande data som samlats in från nyhetsbrev som skickats av närmare 750 företag, som i sin tur representerar 3000 varumärken i 40 olika länder. Studien berör bland annat hur många som avslutar sin prenumeration, hur mottagaren tar del av nyhetsbrevet och vilken öppningsfrekvens breven haft. 

Vi har valt att kika närmare på de resultat som berör öppnings- och klickfrekvens. Vi hoppas att du med den information skall få en bättre överblick, så att du lättare kan ställa rapporterna för dina nyhetsbrev i relation till vad som anses vara ett bra resultat.

Öppningsfrekvens

Det generella medelvärdet för öppningsfrekvens ligger omkring 21.8%. Kikar vi på Europa (England ej inräknat) ligger öppningsfrekvensen på 19.4%. Öppningsfrekvensen räknas ut genom att dividera antalet unika mottagare som öppnat ditt nyhetsbrev, med antalet e-postadresser du skickat till (då minus de e-postadresser som studsat).

Öppningsfrekvens i förhållande till din bransch

Som tabellen enligt nedan visar, har skolor och utbildning den högsta öppningsfrekvensen, vilket knappast förvånar, då skola och utbildning gynnar de flesta människor. Att en mottagare återkommande vill ta del av information gör alltså öppningsfrekvensen hög.

Det finns flera faktorer som påverkar öppningsfrekvensen för ditt nyhetsbrev, däribland själva innehållet, som givetvis behöver locka mottagaren. Om du ständigt arbetar för att skapa en bra relation till dina mottagare och lägger ner lite tid på ämnesrader, rubriker och innehåll kan det förbättra dina resultat. Våga prova dig fram för att se vad som triggar dina läsare att öppna just ditt nyhetsbrev.

Om du vill lära dig mer om ämnesrader som ger hög öppningsfrekvens kan du klicka här.
Om du samtidigt vill ta del av 5 tips kring hur du skapar mer personliga nyhetsbrev kan du
klicka här.

Klickfrekvens

Sett till hela världen ligger klickfrekvensen i genomsnitt omkring 3,3 % . Kikar vi endast på Europa landar den runt 3,7 %. Med klickfrekvensen menar vi procentsatsen av unika länkklick i de utskick som mottagaren öppnat. För att få ut den procentsatsen delas antalet länkklick med antalet öppnade mail. Sedan multipliceras den summan med 100.

Klickfrekvens i förhållande till din bransch

Som tabellen enligt nedan visar, har ideella företag och organisationer som regel högst klickfrekvens. Detta eftersom ideell verksamhet, i likhet med skolor och utbildning är av stort allmänintresse.

Länkar i nyhetsbrev är överlag väldigt bra. Du får på så sätt tillgång till data som berättar vad dina läsare tycker om. Du kan sedan skräddarsy nyhetsbrev helt utifrån den informationen. Med hjälp av länkar minskar och textmängden i ditt nyhetsbrev, då en kort sammanfattning med fördel kan länka vidare till en längre artikel. Det gör ditt nyhetsbrev mer lättläst och ökar chanserna till en högre klickfrekvens.

Stirra dig inte blind på öppningsfrekvensen

Om din öppningsfrekvens landar någonstans mellan 20-30 %  kan du vara riktigt nöjd. Bra att ha i åtanke när du utvärderar öppningsfrekvens är att den inte visar hur dina mottagare interagerar med ditt nyhetsbrev, varför klickfrekvensen kan vara snäppet viktigare. Om du tittar på vilka länkar dina läsare finner intressanta, får du genast en större förståelse för vilken information de vill ha och kan relativt enkelt anpassa ditt innehåll i den riktningen. Vid slutet av dagen handlar det alltså om att inte enbart stirra sig blind på öppningsfrekvens, utan även följa upp dina mottagares behov, för att i förlängningen skapa nyhetsbrev de vill läsa.

Det här blogginlägget uppdaterades senast den 2019-01-22.

Emma

 1. Laila Kaplan says:

  Wow!
  Då ligger vi på Midhage gott till. KUL!
  Älskar GAN, så himla enkelt och kul att jobba med och dessutom grymt bra support. Guldstjärna till er på GAN 🙂

  • Emma says:

   Hej Laila 🙂

   Vad kul att ni ligger gott till!

   Tack också för den fina kommentaren, den värmde i hjärtat!

 2. Ja detta var glädjande statistik. Håller med om den superbra supporten!

  • Emma says:

   Hej Pia 🙂

   Vad roligt att du känner att det var glädjande statistik!

   Tack också för din fina kommentar! Den gör oss väldigt glad.

   // Emma

 3. Astrid says:

  Jag fattar inte riktigt. Jag ska vara nöjd med hög öppningsfrekvens? Å andra sidan är öppningsfrekvensen ganska betydelselös eftersom den inte tillförlitligt berätta hur många av dem som öppnat brevet ens har kastat ett öga på det?

  • Emma says:

   Hej Astrid 🙂

   Vad vi menade var att om du har en hög öppningsfrekvens, baserat på studien runt 20 %, är det många som tar del av ditt nyhetsbrev.

   Då det inte finns något som rapporterar om ett mail har öppnats eller inte är det tyvärr inte lätt att få en helt exakt siffra i statistiken, men vi har skapat en lösning som gör att statistiken ligger tillräckligt nära för att kunna jobba med och se trender och förändringar över tid.

   // Emma

 4. rick smith says:

  ser bra ut!

  • Emma says:

   Vad roligt att det ser bra ut 🙂

   // Emma

 5. Malin says:

  Hej Emma,
  Vad menar du med ”då det inte finns något som rapporterar om ett mail har öppnats eller inte” i en kommentar ovan? Vad baseras i så fall öppningsfrekvensen på?

  Och vet du hur du det fungerar rent tekniskt med mail på datorn där man allt oftast har ett stort ”preview”-fönster? Där syns hela mailet så fort man markerat mailet (kanske för att endast ta bort det, utan intention att läsa det alltså).

  • Emma says:

   Hej Malin 🙂

   Tack för din kommentar.

   När du tar emot ett mail finns det inget som automatiskt rapporterar när du har öppnat mailet. Så för att du kunna se statistik på ditt utskick finns det i ditt nyhetsbrev en osynlig bild, som inte syns för ögat. När bilden sedan anropas så räknas det som en öppning. Om någon tittar på brevet i rent text-läge så anropas inte bilden, men skulle mottagaren klicka på en länk i brevet, så ses det som aktivitet och räknas om en öppning.

   Så för att det ska räknas som en öppning måste antingen bilden anropas eller måste en person klicka på en länk. Även om siffran inte blir helt exakt siffra så ligger den tillräckligt nära för att kunna jobba med och se trender och förändringar över tid.

   // Emma

Lämna en kommentar