Vad är en bra öppningsfrekvens för nyhetsbrev?

Vi får ibland frågan av våra användare vad som anses vara en bra öppningsfrekvens. För att besvara frågan kommer vi nedan titta på en studie gjord av IBM Marketing Cloud. 

Studien är baserad på insamlad data från nyhetsbrev skickade av nästan 750 olika företag, som representerar 3000 varumärken, i 40 olika länder. Studien tittar bland annat på  hur många som avslutar sin prenumeration, öppningsfrekvens, om mottagaren läser nyhetsbrevet via datorn eller mobil och så vidare. Vill du läsa hela rapporten kan du göra det här.

Från rapporten har vi plockat ut resultatet som berör öppningsfrekvens och klickfrekvens. Vi hoppas att du kan med nedan information få en bättre överblick och att du lättare kan ställa dina rapporter i relation till vad som anses vara ett bra resultat.

Öppningsfrekvens

Det generella medelvärdet för öppningsfrekvens ligger runt 21.8%. Om du endast ser till Europa (utan England inräknat) ligger den på 19.4%. Öppningsfrekvensen räknas ut genom antalet unika mottagare som har öppnat ditt nyhetsbrev, delat med, summan av antalet e-postadresser som du har skickat till (minus de e-postadresser som har studsat).

Öppningsfrekvens i förhållande till din bransch

Som tabellen nedan visar har skolor och utbildning den högsta öppningsfrekvensen. Resultatet är inte förvånansvärt om du sätter det i relation till att skola och utbildning är, i det flesta fall, något en person gynnas eller har ett intresse av. Personen vill ofta ta del av den informationen som skickas och på sätt blir öppningsfrekvensen hög.

Det finns många olika faktorer som påverkar öppningsfrekvensen för dina nyhetsbrev. Det kan bland annat vara på grund av hur själva nyhetsbrevet är skrivet (opersonligt, ingen lockande ämnesrad), innehållet i nyhetsbrevet (kunden får inte ut något av nyhetsbrevet) och så vidare. Om du ständigt arbetar för att få en bra relation till dina mottagare, skriver lockade rubriker och har intressant innehåll är du på rätt spår. Testa dig fram för att se vad som gör att just dina läsare öppnar ditt nyhetsbrev. Om du vill lära dig hur du kan skriva ämnesrader som ger högre öppningsfrekvens kan du klicka här. Om du vill ha 5 tips på hur du kan skriva mer personligt i ditt nyhetsbrev kan du klicka här.

Klickfrekvens

Om du ser till hela världen brukar klickfrekvensen i genomsnitt ligga runt 9.8% . Om du tittar endast i Europa ligger den runt 11.0%. Klickfrekvensen är lika med procentsatsen av unika länkklick i de utskick som mottagarna har öppnat. För att få ut procentsatsen delas antalet länkklick med antalet öppnade mail. Sedan multipliceras den summan med 100.

 

Klickfrekvens i förhållande till din bransch

Som nedan tabell visar är det företag eller organisationer som arbetar ideellt som har högst klickfrekvens. Att företag eller organisationer som arbetar ideellt har en hög klickfrekvens är inte heller förvånansvärt. Precis som när det kommer till skolor och utbildning har en person även här ett intresse av att ta del av informationen.

Att använda länkar i ditt nyhetsbrev är överlag väldigt bra. Du får på så sätt tillgång till data där du kan se vad dina läsare tycker om. Du kan sedan med hjälp av datan skapa nyhetsbrev som helt och hållet är anpassade för dina läsare. Genom att använda länkar kan du också minska texten i ditt nyhetsbrev. Istället för att skriva en lång text kan du skriva en kort sammanfattning och sedan länka vidare till hela artikeln. Nyhetsbrevet blir då inte lika tungt att läsa och chansen ökar att fler läser innehållet.

Stirra dig inte blind på öppningsfrekvensen

Om du har en öppningsfrekvens mellan 20-30 %  ska du vara riktigt nöjd. Något som är bra att ha i åtanke är att öppningsfrekvensen inte visar hur dina mottagare intrigerar med ditt nyhetsbrev. Därför är klickfrekvensen kanske ännu viktigare. Om du tittar på vilka länkar som dina läsare anser vara intressanta får du en större förståelse vad de vill ha för information . Om det inte finns något intressant  i ditt nyhetsbrev, varför ska då en person öppna och läsa det?

Emma

 1. Laila Kaplan says:

  Wow!
  Då ligger vi på Midhage gott till. KUL!
  Älskar GAN, så himla enkelt och kul att jobba med och dessutom grymt bra support. Guldstjärna till er på GAN 🙂

  • Emma says:

   Hej Laila 🙂

   Vad kul att ni ligger gott till!

   Tack också för den fina kommentaren, den värmde i hjärtat!

 2. Ja detta var glädjande statistik. Håller med om den superbra supporten!

  • Emma says:

   Hej Pia 🙂

   Vad roligt att du känner att det var glädjande statistik!

   Tack också för din fina kommentar! Den gör oss väldigt glad.

   // Emma

 3. Astrid says:

  Jag fattar inte riktigt. Jag ska vara nöjd med hög öppningsfrekvens? Å andra sidan är öppningsfrekvensen ganska betydelselös eftersom den inte tillförlitligt berätta hur många av dem som öppnat brevet ens har kastat ett öga på det?

  • Emma says:

   Hej Astrid 🙂

   Vad vi menade var att om du har en hög öppningsfrekvens, baserat på studien runt 20 %, är det många som tar del av ditt nyhetsbrev.

   Då det inte finns något som rapporterar om ett mail har öppnats eller inte är det tyvärr inte lätt att få en helt exakt siffra i statistiken, men vi har skapat en lösning som gör att statistiken ligger tillräckligt nära för att kunna jobba med och se trender och förändringar över tid.

   // Emma

 4. rick smith says:

  ser bra ut!

  • Emma says:

   Vad roligt att det ser bra ut 🙂

   // Emma

Lämna en kommentar