Så kan du se vilken dag och tid som är bäst för att skicka ut nyhetsbrev

För några veckor sedan fick min kollega frågan om vilken tid och dag som är bäst för att skicka ut nyhetsbrev. Tanken slog mig då att det kan vara fler som undrar och jag började fundera på frågan själv.

Min uppfattning är att det egentligen inte finns en generell tid eller dag som är den bästa för att skicka ut nyhetsbrevet. Vilken tid och dag som passar bäst är beroende av många olika faktorer så som målgrupp, om det är B2B eller B2C, och så vidare. Så den tid och dag som passar bäst för dig behöver inte vara rätt för någon annan.

Om du gör en sökning på ämnet finner du statistik kring vilken tid och dag som passar bäst. Om du har hittat informationen är sannolikheten stor att andra också har hittat informationen. Så varför skicka ut ett nyhetsbrev precis samma dag och tid som alla andra?

Så jag tänkte att istället för att du ska få läsa om massa statistik om ”rätt dag och tid” kommer du nedan få information om hur du går tillväga för att få en uppfattning kring vilken dag och tid som passar bäst för dig.

Även om det inte finns någon “rätt” dag och tidpunkt att skicka ut nyhetsbrev, så finns det några generella riktlinjer som är bra att tänka på. Bland annat nedan riktlinjer:

  • Om ditt nyhetsbrev går ut till personer på företag kan det vara bra att skicka under deras arbetsdag och inte för sent på kvällen.
  • Om du skickar till personer på företag är måndagar inte den optimala dagen. Detta på grund av att måndagar brukar handla om att ta sig igenom alla mail som har kommit in under helgen samt bestå av ett flertal möten.
  • Om du skickar till en privatperson så är det bättre att skicka på morgonen eller sent på eftermiddagen/kvällen. Till exempel har Invise en kund inom rekrytering som skickar ut  kl. 07 på vardagar så att mottagarna kan läsa nyhetsbrevet medan de är på väg till jobbet.
  • Tänk på vilken situation som dina prenumeranter befinner sig i när de får ditt mail. Om du skickar till en privatperson kan det till exempel vara bra att inte skicka ut ett nyhetsbrev, med syfte att sälja, veckan innan de får lön. 
Så kan du få fram vilken tid och dag som är bäst för att skicka ut nyhetsbrev
Börja titta på nyhetsbreven som du redan har skickat

För att se vilka tider och dagar som du borde testa är en bra början att titta på datan som redan finns. Gå till rapporterna som du har fått när du har skickat ut dina nyhetsbrev. Anteckna sedan ner informationen gällande datum, tid, öppningsfrekvens samt klickfrekvens. Kan du se att det finns en viss tid eller dag där öppningsfrekvensen eller klickfrekvensen är högre?

Börja testa

När du har fått fram vilka dagar och tider som ger bra resultat är det bara att börja testa. Bestäm i vilken ordning du vill testa och börja sedan testa medan du skickar ut dina nyhetsbrev som vanligt.  Här kan det vara bra att fortsätta anteckna för att se om det blir någon skillnad. 

Ser du ingen skillnad trots att du skickar vid rätt dag och tid?

Får du fortfarande inget bättre resultat, trots att du skickar på rätt dag och tid ? Då kan det vara så att det är något annat i ditt nyhetsbrev som inte fungerar.

Oavsett vilken typ av nyhetsbrev som du skapar så finns det några delar i nyhetsbrevet som har olika uppgifter. Så om skicka på rätt dag och tid inte ger ett bättre resultat kan det vara en bra idé att se över nedan delar:

  • Namnet på avsändaren ska få personen att läsa ämnesraden.
  • Ämnesraden ska få personen att vilja läsa nyhetsbrevet.
  • Första raden i nyhetsbrevet ska få personen att läsa mer.  
  • Texten i nyhetsbrevet ska väcka intresse för det som är syftet med ditt nyhetsbrev.
  • Din call-to-action knapp ska få personen att agera. 
Läs gärna också:

Så kan du få fler prenumeranter till ditt nyhetsbrev

4 misstag som gör din öppningsfrekvens låg

Emma

Lämna en kommentar