Så kan du använda färger för att öka försäljningen

Att tänka på vilka färger som du använder när du kommunicerar med dina prenumeranter kan vara till en stor fördel – genom att ändra en färg på företagets hemsida, länkar eller call to action knappar har vissa företag ökat sin konvertering med x procent.  

Baserat på vilka färger du använder kan du också skapa en viss känsla, agerande eller kanske till och med psykisk reaktion.  Det är inte för inte Mercedes använder sig av neutrala färger i deras logga och reklamer eller att EU har en grön logga för att anses som miljövänliga.

Studier har kommit fram till att människor gör ett antagande, under de första 90 sekunderna,  första gången den kommer i kontakt med en person, miljö eller produkt. Mellan 62 till 90 procent av antagandet baseras på färgen. 

Studier visar också att när en speciell färg används så ökar igenkänningsfaktorn för företaget med 80 procent. Om du ser färgen röd kan du till exempel associera färgen med Coca-Cola eller färgen blå med Facebook.

För att kunna besvara hur du kan använda färger för att öka din försäljning får du nedan en sammanfattning av hur de vanligaste färgerna uppfattas . Du får sedan läsa om hur du kan applicera det i praktiken.

Färgernas olika betydelser 

Rött associeras med ungdom, passion och mod. När det kommer till personlighet och visuella signaler framkallar färgen starka känslor och symboliserar passion och kärlek. Färgen ökar aptiten, passionen, intensiteten och pulsen. Rött används ofta för att få en köpare impulsiv, detta då färgen skapar en känsla av brådskande. Rött brukar ofta användas vid rea eller rabatter. Färgen kan också känneteckna överlevnad, trygghet och uppmärksamhet.

Blått minskar din aptit och representerar lugn och ro. Färgen ökar din produktivitet och används ofta i kontorslandskap. Färgen skapar en känsla av förtroende och säkerhet. Om din butik var blå skulle sannolikt 15 % av dina besökare stanna kvar i din butik. Blått skapar en känsla av självförtroende och är en av anledningarna till att många finansiella institutioner använder sig av den färgen.

Grönt associeras med hälsa, rikedom och fridfullhet. Färgen uppfattas av hjärnan som något som ökar kreativiteten. Färgen representerar också natur, tillväxt och minskar depression. Inom marknadsföring används färgen för att skapa en känsla av avslappning. Företag använder också färgen för att locka miljövänliga kunder till deras varumärke. 

Gult stimulerar den mentala processen, uppmanar till kommunikation samt ökar din lycka. I marknadsföring representerar färgen ungdomlighet, tydlighet och optimism. Då studier har påvisat att gult är en av de första färgerna som spädbarn reagerar på använder många företag gult på sina babyprodukter och leksaker. Färgen är också en av de mest psykologiskt övertygande färgerna. Om färgen används i för stor utsträckning kan färgen skapa ångest. Så om du använder gult är det bra att hitta en balans.

Orange associeras med vänlighet, självförtroende, lyx och bra värderingar. Färgen representerar entusiasm, spänning och visar värme. Inom marknadsföring representerar färgen aggression och används för att skapa en effekt hos impulsiva köpare, till exempel genom använda färgen på call to action knappar. Företag som använder sig av färgen ses som självsäkra och entusiastiska.

Om du använder neutrala eller flera färger

Neutrala färger (svart, grått och vitt) visar en slags professionalism. Neutrala färger representerar intelligens och auktoritet. Varumärken som använder neutrala färger visar ofta hög kvalité. Varumärken ses som mer lyxiga gentemot andra liknande varumärken. Svart representerar sofistikerat, mystik, styrka och kontroll. Vitt representerar trygghet, renlighet och oskuldsfullhet. 

Att använda ett flertal olika färger visar på en mångfald. Varumärken som använder flera färger brukar ofta representera olika typer av människor, land och alternativ.  Ofta används flera färger av företag som är internetbaserade.

Så kan du använda färgerna för att öka försäljningen

Hur kan du då använda informationen ovan? Informationen är bra att ha bakhuvudet när du skapar en hierarki i ditt nyhetsbrev, prenumerationsformulär eller hemsida som gör att kunden förstår vilken färg som påvisar när du vill att den ska agera och på så sätt  kan du öka din försäljning.

Nyckeln är att använda en färg som står i kontrast till dina övriga färger. Kontrasten gör att personens uppmärksamhet dras till informationen eller knappen som du vill att den ska ta del av. Om färgen som du använder på knappen, länkar eller liknande inte står ut ökar chansen att prenumeranterna missar knappen eller länken som du vill att den ska ta del av.

 

Varje person, varje kund, är olika – och bara för att en färg fungerar för ett annat företag, så är det inte säkert att samma färg ger dig liknande resultat. Så testa dig fram för att se vilken färg som passar just dig och som hjälper till att öka din försäljning.

Emma

 1. Sten says:

  Tack Emma!
  Tänkvärt i högsta grad… Man kan ju alltid testa litet diskret någon gång utan att förstöra den inarbetade grafiska profilen. Mina nyhetsbrev finns på https://actileg.com/nyhetsbrev/, de är kanske litet för diskreta idag…

  • Emma says:

   Hej Sten 🙂

   Vad roligt att du tyckte om blogginlägget!

   Som du skriver kan du alltid testa något diskret, utan att få emot den grafiska profilen. I dina nyhetsbrev så är det väldigt bra att dina call to action knappar syns tydligt.

   // Emma

Lämna en kommentar