3 textmallar för ett inspirerande välkomstmejl

Föreställ dig att du precis fått in helt ett gäng nya prenumeranter. Nu är du såklart väldigt glad att de valt just dig. Mottagarna är i sin tur nyfikna på vad de kan förvänta sig av ditt företag och dina tjänster. Det är då det blir perfekt att skicka ut ett professionellt välkomstmejl – men hur ska ett sådant mejl se ut?

I den här artikeln får du 3 textmallar som du kan utgå från när du formulerar ditt eget välkomstmejl, liksom 2 enkla layout-tips att inspireras av.

Vad är ett välkomstmejl?

Ett välkomstmejl är ditt företags allra första hälsning till nya kunder och kommer i alla former. Beroende på vilka produkter eller tjänster ditt företag har att erbjuda kan de till exempel bestå av ett eller en serie inspirerande mejl, förmånliga erbjudanden, en personlig presentation av företaget eller tips och användarinstruktioner. 

3 tips på innehåll som engagerar

1. Keep it simpel

Oavsett om du skapar din mall från grunden eller utgår från en färdigställd design, är det här du lägger grunden för det som skall bli ditt välkomstmejl. Precis som i vilket husbyggesom helst är det smart att vara både kreativ och ekonomisk. Genom att hålla kompositionen så luftig som möjligt, blir ditt mejl mer lättläst och informationen enklare för din mottagare att ta in. Sträva efter ett jämlikt  förhållandet mellan bild- och textblock, som du sedan balanserar upp med rubriker, knappar, länkar och kontrasterande färger.

Se hela exemplet här.

2. Bekänn färg

Med hjälp av Get a Newsletter skapar du med små medel ett professionellt intryck och en snygg design som förhöjer ditt företags budskap. Om du redan idag arbetar med en befintlig logotyp, färg eller form som förknippas med ditt företag, skall du givetvis använda dig av det eftersom igenkänning skapar trygghet hos mottagaren.  Studier i ämnet visar att vissa färger kan öka just igenkänningsfaktorn för ett företag med närmare 80 procent. En siffra som kan förklaras med att vi som regel snabbt scannar av det vi ser, för att sedan tolka fritt utifrån de associationer vi gjort. Läs gärna mer om färger och deras olika betydelse här.

3. Berätta i bilder

Mycket känsla bygger du såklart med bilder och illustrationer som både lättar upp din text och förhöjer det du vill ha sagt. Om ditt företag inte har tillgång till en egen bildbank, finns det en rad tjänster idag som erbjuder nedladdningsbara bilder utan krav på upphovsrätt. Kika gärna på Undraw och deras färgglada illustrationer eller Pexels med fri tillgång till bilder och videos.

Se hela exemplet här.

Så skriver du ett välkomstmejl – 3 textmallar

1. Bara var dig själv

Ett välkomstmejl har som regel hög öppningsfrekvens, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle för ditt företag att visa uppskattning. En etablerad och uppskattad gest är att formulera ditt välkomstmejl som ett personligt brev från dig själv eller någon av dina medarbetare. Att berätta vem du är på ett avslappnat sätt, bygger trovärdighet och lämnar ofta ett mer bestående avtryck. Med hjälp av ett frågeformulär kan du samtidigt få lite input kring vilken typ av material dina mottagare föredrar, eller hur ofta de vill höra från dig. Det här, lite mer familjära tilltalet passar dig som tillhandahåller en tjänst eller produkt där kundkontakten med fördel kan vara lite mer personlig. Det fungerar även fint för dig som driver förening eller annan ideell organisation.

Hej och välkommen NN,

NN heter jag som arbetar som XX på XX. Med det här mejlet vill jag tacka dig personligen för att du tecknat ett medlemskap hos oss. [Berätta om företagets vision och beskriv gärna vad du hoppas att ni skall kunna uppnå tillsammans.]

Vi startade XX för att vi själva saknade en liknande tjänst på marknaden. XX år senare, med mer än XX nöjda kunder kan vi bara konstatera att vi inte var ensamma. [Förklara eventuellt för din kunder vad de behöver göra härnäst.] Eftersom vi vill att du skall få ut det mesta och bästa av vår tjänst vill vi ge dig möjligheten att ladda ned XX [Lägg förslagsvis in en call to action eller ge kund tillgång till nedladdningsbart material.]

Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor kring vår tjänst. [Bjud in till eventuell support och/eller be om feedback]

Ännu en gång välkommen till XX,  jag ser fram emot en spännande resa tillsammans!  [Här finns utrymme för en avslutande call to action där du med fördel kan sälja in något, ställa en fråga eller ge din kund ytterligare instruktioner.]

Allt gott, NN

2. Bjud på ett mervärde

Att hälsa din kund välkommen med en gåva eller rabatt är en utomordentlig start på er relation. Det kan handla om exklusiva varuprover, ett fördelaktigt pris, eller tillgång till nedladdningsbart material som ytterligare knyter din kund till dina tjänster. Genom att placera en så kallad call to action, väl synlig i ditt brev, talar du om för din kund vad du vill att de skall fokusera på och gör det samtidigt enkelt för dem att bestämma sig. Läs gärna mer här om call to cation och hur det fungerar. En bra tumregel när det kommer till den här typen av säljande uppmaningar är att fokusera på en sak i taget och att hålla texten informativ, men kort. Ett välkomstmejl med tydliga köpförslag lämpar sig allra bäst för dig som driver en e-butik eller liknande.

Bäste NN,

Välkommen till XX!

Som tack för att du visat intresse för vår kundklubb vill vi ge dig XX. [Mervärde till exempel rabattkod, välj 3, betala för 2.] Klicka bara på den här länken. [Berätta vad som händer härnäst]

Du är nu en i XX-familjen med regelbunden tillgång till det allra senaste från XX, liksom rabatter och erbjudanden via vårt nyhetsbrev. Missa inte heller vår blogg med inspiration och värdefulla tips. På XX är målet alltid att ta fram prisvärda alternativ så att du aldrig behöver tacka nej till god kvalitet. [Utveckla hur er tjänst fungerar och förbered för en avslutande call to action.] Hos oss finns det något för alla till ett förmånligt pris [CTA]

Bästa hälsningar, XX

3. Berätta hur det fungerar

Vad är det första man behöver göra som nybliven prenumerant hos dig ? Med ett kort och informativt välkomstmejl vägleder du dina kunder så att de smidigt kommer vidare och klarar sig på egen hand. Här kan du med fördel skapa en serie av mejl, så att dina kunder kan tillgodogöra sig informationen i flera steg och komma igång i sin egen takt. Den lösningsorienterade och praktiska modellen passar bra för dig som säljer abonnemang eller tjänster som inte kräver allt för mycket support initialt och ger kunden  mycket utrymme.

Välkommen NN,

Tack för att valt XX! Du är nu ytterligare ett steg närmare en förenklad och produktiv vardag. [Berätta lite kort om företaget, värderingar och mål.] XX är tjänsten för dig som älskar enkla lösningar. [Beskriv vad ni kan göra för era kunder och hur era tjänster/produkter/funktioner fungerar.] Sugen på att komma igång/Redo att gå vidare? [Förklara vad din kund behöver göra för att komma vidare.]

Vill du redan nu ta del av ytterligare funktioner rekommenderar vi dig att uppgradera till vår premiumtjänst XX.  [Förklara fördelarna med en eventuell uppgradering/köp/beställning.] Ladda ner vår premiumtjänst här. [CTA.] Har du några frågor? Hör av dig till oss – vi finns alltid här för att hjälpa till! [Länka till frågor och svar, hjälpartiklar och/eller en eventuell support.]

Allt gott,  Ditt team på XX

Tips!

Tänk på att ditt välkomstmejl helst skall gå ut till nya kunder i direkt anslutning till att en ny prenumeration bekräftats. Det skall också vara smidigt att avsäga sig prenumerationen, utifall att din kund ändrat sig. Använd dig gärna av en rubrik med en tydligt placerad logotyp och samma avsändaradress som du tänkt ha i ditt nyhetsbrev.

Över till dig

Har du redan ett konto hos Get a Newsletter? Då skapar du enkelt ett välkomstmejl genom att göra utskicket precis som vanligt. Starta sedan ett automatiskt utskick – istället för att skicka ut det direkt. På så sätt kan du se till att dina nytillkomna prenumeranter får dina mejl vid en viss tidpunkt, i en specifik ordning. Vill du läsa mer om automatiska utskick ? Klicka här.

Är du nyfiken på att testa tjänsten? Registrera dig här för ett gratiskonto och kom igång inom några minuter – villkorslöst och kostnadsfritt!

Läs gärna mer om välkomstmejl i ett av våra tidigare blogginlägg. Kanske har du också egna tips? Dela med dig!

 

Emma

 1. Lennart says:

  Bra tips! Men funderar på hur man fixar utfallande bilder som går kant till kant. Det finns ingen sådan funktion vad jag kan se.

  • Emma says:

   Hej Lennart 🙂

   Vad roligt att du tycker om våra tips!

   I dagsläget kan du endast ha en utfallande bild längst upp i sidhuvudet, men mina kollegor håller just nu på att utveckla block editorn. I den nya versionen kommer du kunna ha utfallande bilder i hela nyhetsbrevet.

   // Emma

Lämna en kommentar